Поставени в ситуация, в която вече не успяват да се грижат за стопанствата си, фермери от различни части на страната продават вече разработени ферми с животни. Това показа репортерска проверка на Фермер.БГ. В специализираните сайтове на Агенции за недвижими имоти се предлагат оферти за продажби на земеделски и животновъдни стопанства.

 

Сред обявените за продажба стопанства е земеделско и животновъдно стопанство с техника и оборудване в Русенско. То разполага със 7000 декара обработваема площ. Фирмата разполага със собствени сгради, навеси и нова техника. Освен това има проект за нов краварник за 250 дойни крави и постройка за доилната зала на италианска фирма с предварителен договор и платени 10 000 евро капаро, които могат да се построят по Програмата за развитие на селските райони. Фирмата разполага с близо 100 крави, юници, телета. Mлечната и квота е 520 600 литра.

Голяма, добре разработена и оборудвана животновъдна ферма, изградена със средства по САПАРД, също е в офертите за продажба. Фермата е разположена в русенската община Иваново. Тя е напълно оборудвана и изцяло разработена с 1300 бр. овце от породата „Ил дьо Франс”, които са внесени от Франция. Развъдните помещения разполагат с модерни и лесни за поддръжка съоръжения за напояване, хранене и почистване. Центърът разполага със собствена пречиствателна станция за отходни води, която предотвратява замърсяването на района. Комплексът се допълва от 150 дка пасища и 100 дка обработваема земя, където се отглеждат част от фуражите, необходими за изхранване на животните.

В шуменско се продава разработена овцеферма и растениевъдно стопанство. Фирмата се занимава с растениевъдство в землището на малко село и притежава овцеферма с 800 броя овце, която се намира до границата на същото село в подножието на Шуменското плато. Овцефермата е разположена на 100 декара собствена площ. Всички сгради, в двора на фермата са със закупени прилежащи площи.

Разработени стопанства се продават още в Пловдивско, Родопите и други региони на страната.

Освен селскостопанска дейност обаче, много са и обявите за продажби на къщи и комплекси в селата за селски и еко туризъм, разработени по ОС 3 на програмата за развитие на селските райони. В информацията за продажби на тези имоти се посочва, че имат разработен проект по ПРСР, но той или все още се обработва или е одобрен, но не е получил финансиране.

Една от основните причини, поради които стопаните продават фермите си, е трудното финансиране и оттам поддръжката им, коментират брокери. Част от стопанствата са посторени или обновени по програма САПАРД, други са с подадени проекти по Програмата за развитие на селските райони, които чакат финансиране. Част от продавачите пък са затруднени с изплащането на заеми към кредитори и затова са принудени да продават.