Координационният съвет на протестиращите в Гърция фермери на съвещание вчера е взел решение да засили блокадите по пътищата в страната и да не участва в диалога, за който призовава правителството, с мотива, че такъв диалог е недостатъчен, съобщава гръцкият информационен сайт Ин нюз.

Стачкуващите земеделски производители са решили да издигнат още четири нови блокади в района на Темпи, Тирнаво, Платикамбо и Лариса, Централна Гърция.

Днес се очаква да бъде взето решение дали да бъдат затворени пропускателните пунктове на магистралата в посока към Малгара, извън Солун.

Фермерите от Северна Гърция вчера издигнаха блокади пред митниците при пунктовете Ексохи в Драма, Промахон в Серес, Дойран и Евзони в Килкис, както и на пътя, който води към митницата на пункта Кристалопиги във Флорина, като не допускат преминаване на товарни камиони от съседните страни в посока към Гърция.

Напълно блокирани са пункът Промахон, националната магистрала Егнатия и артериите към Кавала.

Отворен засега е пунктът Орменион- капитан Петко войвода, както и пунктът Ексохи-Илинден на границата с България. Нормално се осъществява движението на моторни превозни средства в района на КПП Кристалопиги, който преди това бе затворен. Към протестите се присъединаха и фермерите от полуостров Пелопенес, като са блокирали пътя между Коринт и Триполи.

Прокурорът на Върховния съд Йоанис Тендес поиска от съдебните инстанции в цялата страна, където има фермерски протести, да извършат проверки и ако установят нередности, да изготвят съдебни преписки за извършени закононарушения.БТА