21.03.2010г Ст.Загора – Всички браншови организации в животновъдството излязоха с обща протестна декларация във връзка с изказването на министър Найденов по БНР,както и с задълбочаващата се криза в сектора!

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

Възмутени сме и декларираме несъгласието си с твърденията на Министър Найденов, изказани в интервюто му пред ХОРИЗОНТ в петък 19.03.2010 г. Бихме искали твърдо да заявим следното:

 

1. Категорично възразяваме на твърденията на Министъра, че открива в нашите действия политически мотиви и съзира намесата на „някакви емисари” от опозицията. Може би, тези свои умозаключения той прави, изхождайки от собствената си кратка политическа биография. Такива няма, г-н Министър, не търсете призраци! Не забравяйте, че животновъдите първи подкрепиха ПП ГЕРБ и Вас лично като Министър на земеделието. Затова започнете да решавате неотложните проблеми в българското животновъдство, така както предизборно ни обещахте.

 

2. Поискахме създаването на Кризисен щаб, оглавен от Премиера, за да може бързо да се вземат мерки и в отрасъла да влезат свежи пари. Приехме факта, че Премиера е твърде ангажиран и се съгласихме да бъде оглавен от Вас. Но г-н Министър, отговорете как според Вас трябва да работи този щаб? – една сбирка на щаба за две седмици, на която да се обсъждат промени в наредби и закони!? Не че сме против промяната им, защото действащите не работят и по-скоро пречат, отколкото помагат. Според нас, Кризисния щаб трябва да работи действително като в криза, ако трябва постоянно! – или без Министъра, който го оглавява? Сигурно е така, щом решихте, че откриването на офиса на радио Фокус в Пловдив е по-важно от работата в Кризисния щаб!?

 

3. Нелепи са твърденията Ви, че животновъдите не са очаквали в края на миналата година да им бъдат платени субсидии на глава животно. Според нас трябва да правите разлика между очаквания и недоверието им, че до края на миналата година тези средства ще им бъдат изплатени, впредвид на това, че системата за идентификация не работи така, както бихме искали ние! А по отношение на очакванията, бихме искали да допълним, че очакваме и продължаваме да се надяваме те да стигнат нивото поне на съседна Румъния!

 

4. Получавате нашите поздравления за това, че Вие сте инициатора в Съвета на министрите на земеделието на европейската помощ за млекопроизводителите. Но недоумяваме от факта, че всички страни-членки вече се възползваха от тази допълнителна помощ, само дето „проспериращите” български млекопроизводители продължават да я чакат, щото видите ли, наредбата още не е публикувана!!! От кого г-н Министър зависи нейното публикуване, да не би да зависи от първа пролет!?

 

5. Същото можем да кажем и по отношение на „de minimis”, на агроекологичните плащания, на СЕПП, на НДЖ 3, по отношение на стратегията, с която лично се ангажирахте и т.н. Нямате ли усещането г-н Министър, че всичко се размива във времето. Ние знаем, че е криза. Но за нашия отрасъл тя започна много, много отдавна. Искаме час по-скоро да почувстваме, че МЗХ е загрижено за българското животновъдство, искаме да почувстваме, че Министър Найденов, зад който ние твърдо застанахме, е съпричастен на проблемите на отрасъла и държи на обещанията си по отношение на сроковете за тези плащания, които лично е посочил. Тогава, може би, няма да се налага да вмята в интервютата, които дава, че някъде са присъствали животновъди, които нямат нито едно животно! За съжаление, обаче, e прав, тъй като всички животни в България принадлежат на финансовите институции!

 

6. ЗАТОВА г-н Министър, в синхрон с действията на министерството, което оглавявате, ние животновъдите ще излезем на протест в деня на лъжата – 01.04.2010 г. в 12.00 часа на магистрала „Тракия”, разклона за с.Труд. ЗАТОВА г-н Министър ще започнем работа по учредяване на СОБСТВЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ!!!

 

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА РАЗВЪДНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКО И МЕСОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

БРАНШОВИ СЪЮЗ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

СЪЮЗ НА ОВЦЕВЪДИ И КОЗЕВЪДИ В БЪЛГАРИЯ

СЪЮЗ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Последна промяна (Четвъртък, 25 Март 2010 11:00)