От 1 март до 20 април 2010 г. започва приемът на документи за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделските производители за напълно пропаднали площи в следствие на неблагоприятни климатични условия – суша и градушка през 2009 г.

Това съобщиха от пресслужбата на МЗХ.

Крайният срок за изплащане на държавната помощ е 28-ми май 2010 г.

Документи се подават в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ към Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по място на извършване на стопанската дейност.

Одобреният финансов ресурс с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ от 22 декември 2009 г. за изплащане на държавната помощ е в размер на 1 684 966 лв.

Кандидатстването ще става по предоставен от МЗХ регистър на издадени протоколи на земеделски производители за 100 процента пропаднали площи от настъпило неблагоприятно климатично събитие – суша и градушка през 2009 г. по видове земеделски култури.

Общо пропадналите площи през 2009 г. са 51 150 декара.

За суша се подпомагат културите: пшеница, ечемик, царевица за зърно и маслодаен слънчоглед в засегнатите области: Бургас, Варна, Добрич, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Шумен и Ямбол. За градушка се подпомагат културите: пшеница, ечемик, ръж, царевица за зърно, маслодаен слънчоглед, кориандър, зимна маслодайна рапица, захарна царевица, градински грах, пипер, лук, краставици, домати, пъпеши, дини, зеле и лозя в засегнатите области, които са Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Стара Загора.