Инвестициите в нови машини ще намалят производствените разходи на българските земеделци между 30 и 50%. Това показва проучване на една от водещите компании за продажба на селскостопанска техника у нас – Бултрекс, представено на пресконференция днес.

Според експертите на компанията са необходими 580 млн. евро, за да бъде обновен машинния парк в селското ни стопанство, тъй като в момента средната възраст на тракторите, които се използват в земеделието, е около 22 години, а на комбайните – около 18 години.

Данните от проучването и многогодишните наблюдения на Бултрекс обаче показват, че едва 8-10% от селскостопанските машини в България са подновени през последните 6 години.

Цялостното състояние на земеделския автопарк е критично, а средната възраст на използваната техника е над 20 години за трактори и над 17 години за комбайни. За сравнение темповете на обновяването на обновяването на земеделската техника в Румъния, Гърция и Турция са значително по-високи от тези на България.

Подмяната на старите машини с нови е пряко свързана с оптимизиране нас разходите и подобряване на производствения процес в селското стопанство, заяви Иван Попов, управител на Бултрекс.

Очакваме и голяма част от фермерите да се ориентират към дългосрочно-изгодни решения, т.е да предпочетат да инвестират в нова и качествена техника, а не в машини „втора употреба”. Предпоставки за това са подобряването на бизнес културата на българските земеделци и увеличаване на целевото финансиране от различни институции, категоричен е Попов.

Земеделието е един малкото работещи отрасли в България, затова 2010 е годината, в която трябва да бъдат направени категорични постъпки, за да може селското ни стопанство да се оправи с последствията от кризата и да тръгне по пътя на истинската конкурентоспособност, категоричен е Попов.

Проучването на компанията показва, че много от българските фермери не могат да се възползват от финансирането по европейските целеви програми поради изчерпване на финансовия ресурс. Друга основна причина е непознаване на проблемите от сектора, неговата специфика и липсата на експедитивност от страна на банките, които се явяват посредник в процеса на финансиране на вече одобрени проекти.

Според стопаните у нас в повечето случаи финансовите институции отказват кредитиране или оставят без отговор молбите на фермерите, защото не приемат като обезпечение европейските субсидии.

Компанията за продажба на селскостопанска техника планира да внесе предложение към Министерство на земеделието и храните за създаването на специализирана финансова институция, която да обслужва българските фермери.

Сегашната ситуация в България е такава, че банките нямат тясна специализация по отрасли и банковите служители трудно могат да преценят потребностите на фермерите. Затова създаването на например земеделска банка ще познава нуждите и възможностите на бизнеса, реалните рискове пред фермерите и ще може да предложи адекватна услуга.

През изминалата година компанията разшири гамата от продуктите си и вече предлага комунална и пътностроителна техника.