Протестите на хърватските фермери, недоволни от намаляването на държавните субсидии, се разраснаха, като вчера демонстрантите подсилиха блокадата на пътищата в източната част на страната, предаде агенция Франс прес като се позовава на хърватското национално радио.

Движението бе напълно блокирано следобед от трактори по много второстепенни пътища в района на Осиек, Винковци и Джаково в източната част на Хърватия. Водачите на протеста твърдят, че близо 5000 земеделски стопани и селяни участват в акцията.

 

Ние започнахме да блокираме всички второстепенни пътища с 2000 трактора, заяви вчера председателят на Регионалния селски съюз Томислав Покровац.

Демонстрантите искат от правителството изплащане на субсия от 205 милиона куни (28 милиона евро), която според тях е трябвало да им бъде отпусната през 2008 г.

Те протестират също срещу намаляването на преките субсидии за земеделието, за което правителството взе решение в края на февруари заради икономическата криза.

Първоначално правителството бе обявило намаляване с 40 процента на тези помощи, на впоследствие прие някои отстъпки заради фермерските протести като например предоставяне на помощи под формата на земеделски материали. Тези предложения обаче изглежда не удовлетворяват фермерите.БТА