Щетите, които търпи бизнесът от блокадата на границата, непрекъснато растат. На горещите телефони в МИЕТ, МЗХ и МТИТС са получени сигнали за близо 2 млн. лв. загуби, съобщават от пресцентъра на МИЕТ.

Изчислените по статистически методи щети от нереализиран стокообмен възлизат на около 40 млн. евро.

Вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и неговият заместник Иво Маринов се срещнаха с представители на браншови организации от различни сектори на икономиката, за да обсъдят заедно възможностите за справедлив изход от кризата на българо-гръцката граница.

Министър Трайков представи пред бизнеса стъпките за стартиране на съдебен иск пред Европейския съд в Люксембург. Те бяха съгласувани по-рано в Брюксел на консултации с представители на МИЕТ и на МВнР.

От първостепенна важност е представянето на доказателства от фирмите за претърпени щети и пропуснати ползи, подчерта министър Трайков.

Затова той призова браншовите организации да съберат бързо и да обобщят информацията за натрупаните загуби, като същевременно се ангажират да представят и необходимите доказателства в хода на последващо съдебно дело. Процедурата в подобна ситуация предвижда самият съдебен процес да се води от името на Европейската комисия срещу държавата-нарушител.

Данните за претърпените от бизнеса щети, които в момента се събират от Кризисния щаб, ще бъдат описани в специален въпросник, който очакваме да бъде изпратен от ЕК до българското правителство.

Днес в Атина ще се състои решаваща среща за бъдещето на земеделските протести в Гърция между министъра на земеделското развитие Катерина Бадзели и представители от националния координационен орган на земеделците, който представлява 14 блокади, съобщи гръцкият интернет сайт Нюз ин.

Правителството се надява, че институционалните реформи, които оповести, че ще предприеме, както и ускоряването на плащанията, ще създадат положителна атмосфера.

В същото време обаче категорично отстоява позицията, че не може да даде допълнителни помощи на земеделците. Премиерът Георгиос Папандреу за пореден път, този път от Давос, изключи всякаква възможност за държавни помощи за земеделците.

Националния координационен орган представлява земеделците от 14 блокади от континентална Гърция. Земеделците от блокадите в Тесалия и област Македония ще се съвещават днес в Малгара, за да решат дали да се присъединят към координационния орган.

 

По последна информация всички гранични контролно-пропускателни пунктове на българо-гръцката граница са отворени и движението през тях се извършва нормално.

До 21 часа вечерта е продължила блокадата на ГКПП – Капитан Петко войвода, след което граничният пункт е бил отворен и чакащите превозни средства са преминали.

Българските гранични служби нямат информация как ще продължат протестните действия днес.